Groene Wanden

Naast groene daken bestaat er ook het gelijkaardige principe van groene wanden. Net zoals bij een groendak zorgt deze groene toevoeging aan je huis voor een betere isolatie van het gebouw en filtering van fijnstof uit de lucht.

Groene wanden prijken goed zichtbaar aan de buitenkant van je huis en zorgen daarom vaak voor een zeer mooie warme en pittoreske opwaardering van je woonst. Groene wanden krijgen soms de kritiek dat ze door hun begroeiing ernstige beschadigingen aan je gevel kunnen aanbrengen. Dit kan inderdaad bij een slechte keuze van klimplant het geval zijn.

Daarom is het belangrijk om bij de plaatsing van je groene wand een deskundige visie te raadplegen. Deze kan ervoor zorgen dat er bij jouw gevel voor de juist bijhorende klimplant of het juiste bevestigingssysteem kan worden gekozen zodat je groene wand enkel het gebouw ten goede komt. Zo kan er gekozen worden voor een “Green wall” waarbij de aanplanting in de volle grond wordt aangebracht en geleidelijk aan zijn weg naar boven baant. Daarnaast is het er ook het “Living wall system” waarbij er gebruikt wordt gemaakt voor afzonderlijke hangende panelen waar het groen zich in vast hecht.

Klimopstop

Een bekend probleem van groene wanden is dat ze moeilijk controleerbaar zijn. Hoog aan de muur kan je minder makkelijk de grenslijnen aftekenen, zoals je wel in je tuin laag aan de grond kan. Hierdoor bestaat het gevaar dat de begroeiing aan je muur voor je het weet ongewenst de gevel van je buur inpalmt.

Om dit te vermijden kan een systeem van klimopstop worden geplaatst. Door middel van het afgrenzen van je gevel door een licht elektrische draad kan de beplanting niet buiten een afgebakende zone groeien. De stroom die op de fijne schrikdraad staat is laag genoeg zodat ze mens of dier niet ernstig kan bezeren.

website klimopstop